Operational Excellence en Performance Management
Uw Partner voor "Operational Excellence"

5S werkplekorganisatie en standaardisatie, wat is 5S?

Met de 5 S methode werkt u aan "Werkplekorganisatie en standaardisatie". Resultaat: minder zoeken, lopen en wachten. Het 5 S model bevordert teamwork, eigenaarschap en (zelf)discipline van álle medewerkers en werkt daardoor zeer motiverend.  

De 5S methode is een stappenplan voor werkplek organisatie en -standaardisatie. De 5 S-en verbeteren de veiligheid, teamwork, efficiëntie, productiviteit en eigenaarschap. 

5S programma voor werkplekorganisatie en -standaardisatie De stappen van het 5S programma voor werkplekorganisatie en -standaardisatie

Het 5S programma bestaat uit 5 activiteiten die beginnen met een "S":

Scheiden: maak een onderscheid tussen zaken die vaak en niet vaak worden gebruikt: wat is er werkelijk nodig en wat niet? 

Schikken: zorg voor een optimale inrichting van de werkplek en gaat uit van: "een plaats voor alles, en alles op zijn plaats" om ervoor te zorgen dat alles wat je nodig hebt ook makkelijk te vinden en te bereiken is

Schoonmaken: reinigen en inspecteren van de werkplek en hulpmiddelen/ gereedschappen, en zorgen dat zaken worden hersteld.

Standaardiseren: maak afspraken, regels en voorschriften om altijd een prettige werkplek te hebben, zonder zoeken, lopen, wachten. Standaardisatie is een belangrijke stap in het proces van continu verbeteren.

Stimuleren en in stand houden: een goede uitvoering van de rol van leidinggevenden én medewerkers maken er een succes van.

De 5S methode ondersteunt een uitstekende performance: 

Veiligheid: een goed georganiseerde werkplek is veiliger. 5S activiteiten verwijderen onnodige items, visuele indicatoren alarmeren mensen voor gevaarlijke situaties.

Verbetering van de product kwaliteit en efficiency: 5S ondersteunt een soepel productie proces op meerdere manieren: zoeken naar gereedschappen en andere zaken is niet meer nodig, flow principes worden toegepast, gereedschappen worden opgeborgen op de plaats waar ze nodig zijn. Locatie indicatoren visualiseren hoe het is georganiseerd

Kwaliteit verbetering: Dagelijkse activiteiten zoals schoonmaken zorgen dat machines en gereedschappen in goede staat zijn. Afkeur wordt voorkomen omdat afwijkingen eerder worden gezien. 

Het 5S online video trainingsprogramma is er in het Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Arabisch (niet online beschikbaar)


Snel op weg met het 5S trainingsprogramma

De 5S-methode nodigt medewerkers uit om zelf aan de slag te gaan. Ons 5S-trainingsprogramma voorziet ze van het juiste gereedschap: het is een toegankelijk instrument om de methode over te dragen aan alle medewerkers. Het programma omvat zeven online trainingsvideo’s, een uitgebreide handleiding met voorbeelden en checklists en een set 5S Rood Label kaarten. In de trainingsvideo’s wordt het hele proces inzichtelijk gemaakt aan de hand van herkenbare situaties uit de praktijk. Met de rode labels worden ongewenste zaken zichtbaar gemaakt. Dit resulteert in een opgeruimde en overzichtelijke werkomgeving, waar mensen hun verantwoordelijkheid nemen en minder gezocht en gelopen hoeft te worden.

Winst 

Het 5S-trainingsprogramma is zowel geschikt voor grote als kleinere ondernemingen. De ervaring leert dat ons programma snel enthousiast maakt omdat een goed georganiseerde en logisch opgebouwde werkplek motiverend werkt. U bespaart kosten omdat uw medewerkers minder tijd en moeite kwijt zijn aan zaken die feitelijk niets met hun werk te maken hebben. Dat is pure winst! Zo verdient u uw investeringen binnen enkele maanden terug! 

De 5S Certificering toets

5S certificering toets 5S certificering toets

Doel: Vaststellen of de kennis van 5S, zowel inhoudelijk als qua rollen van de deelnemers voldoende is om er een succes van te maken.

Voor wie

De toets is bedoeld voor iedereen die met 5S aan de slag wil gaan of er al mee begonnen is. De functie in het bedrijf is hierbij niet van belang, dus zowel directeuren, managers, eerstelijns leidinggevenden als uitvoerend personeel kunnen op deze wijze op hun 5S kennis getoetst worden. Daarmee is het een uitstekend hulpmiddel om 5S te integreren in het personeelsbeleid.

Inhoud
De toets bestaat uit 20 random geselecteerde vragen waarvan minimaal 16 vragen goed moeten worden beantwoord om voor de toets te slagen. Nadat de kandidaat de toets beëindigd heeft, verschijnt de uitslag op het scherm. 

Vorm
Op de volgende manieren kan men toegang krijgen tot de toets:

  • Een abonnement op de 5S Toets
    Hierbij is er toegang tot de toets op basis van een bedrag per vestiging per jaar. Voor de certificaten wordt een apart bedrag in rekening gebracht.
  • Betalen per 5S Toets
    Hierbij is er toegang tot de toets op basis van een bedrag per keer. Voor de certificaten wordt een apart bedrag in rekening gebracht.